Kategoria: Etusivu

Ystävänpäivä Didrichsenin taidemuseossa

Ystävänpäivänä jaettiin yhteisiä ajatuksia

 

​Maija Lavonen kertoi sekä miehensä Ahti Lavosen teoksista että omista töistään.

Tekstiilitaiteilija Maija Lavonen, 87, lumosi damylaiset Ystävänpäivän tapahtumassa Didrichsenin taidemuseossa kertomalla taiteilijaperheen elämästä ja teosten taustoista sekä esittelemällä uusimmat valokuituluomuksensa.

Taidemuseon näyttely Ahti ja Maija Lavonen: Yhteisiä ajatuksia jatkuu 13.5.2018 saakka. Damylaisia oli paikalla runsas 50 tutustumassa uunituoreeseen näyttelyyn.

”Teoksella on oltava merkitys,
sisältö”, Maija Lavonen korostaa. Tila, materiaali, tunnelma ja henkisyys kuvaavat kummankin taiteilijan ajattelua.

Ahti Lavonen oli Suomen ensimmäisiä informalisteja, modernisteja, kansainvälistyjiä. 1960-luvulla hänen abstrakteja maalauksiaan, patsaitaan ja grafiikkaansa arvostettiin monin palkinnoin. Ura päättyi poismenoon 1972, mutta viimeisinäkin sairaalapäivinä hän maalasi.

Timo Vikkula viihdytti Ystävänpäivän viettäjiä.

Maija Lavonen eli mukana puolison työskentelyssä, mutta itse tuotti tekstiilitaidetta luoden ennakkoluulottomasti, uudelleen ajatellen esimerkiksi ryijyjä, kirkkotekstiilejä ja painokankaita. Taiteilijan uusimpia ovat valokuitutekniikalla luodut teokset, viimeisin viime vuodelta.

Intendentti Maria Didrichsen esitteli museon tiloja. Täydellisen peruskorjauksen jälkeen Didrichsen on Suomen kauneimpia ja toimivimpia museoita ­ myös maan turvallisin museo. Museossa on noin tuhat teosta, sekä suomalaista kulta-aikaa että kansainvälistä modernismia. Henry Mooren  teoskokoelma on suurin manner-Euroopassa.

 

Tulevat tapahtumat

Vierailu Gallery Lemmetti, Yrjönkatu 8, Helsinki
Torstaina Naistenpäivänä 8.3. klo 17.00 –
Ilmoittautuminen 22.2. klo 9.00 – 5.3. klo 16.00 tästä linkistä
Juhani Lemmetti on taiteen ja designin asiantuntija, joka on myös Ilmari Tapiovaaran (Artek) huonekalujen uustuotannon takana. Hän kertoo taiteen ja designin keräilystä. Tilaisuus on maksuton, viinitarjoilu. Viime vuonna perustettu Gallery Lemmetti toimii samassa osoitteessa kuin hänen aikaisemmin  perustamansa Aero Designliike.

Kokopäiväretki Fiskarsiin ja Karjaalle. Bertel Gardbergin 101 -juhlanäyttely, opastus.
Lauantaina 10.3. klo 10.00 – 17.30
Sitovat ilmoittautumiset 1.2. klo 9.00 – 15.2. klo 16.00 tästä linkistäLisätietoa näyttelystä: https://www.fiskarsvillage.fi/fi/nae_ja_koe/tapahtumat/bertel-gardberg-101-juhlanaeyttely
Menomatkalla käymme katsomassa arkkitehtien Hilding Ekelund ja Eva Kuhlefelt-Ekelundin yhdessä suunnittelemia Karjaan vesitornia ja Lärkkullan koulutuskeskusta sekä Karjaan Pyhän Olavin krematoriokappelia. Ekelundit suunnittelivat lähes kaikki Karjaan julkiset rakennukset 30 vuoden ajan. https://fi.wikipedia.org/wiki/Hilding_Ekelund
Lähtö tilausbussilla Kiasman edestä klo 10.00. Fiskarsiin saavumme viimeistään klo 13.30, ja bussi takaisin Helsinkiin lähtee klo 16.30.
Retki toteutuu, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 25 henkeä. Retken hinta on 35 euroa (sisältää bussimatkat, sisäänpääsyn sekä opastetun näyttelykierroksen. (Huom. kahvi tai ruokailu Fiskarsissa omalla kustannuksella.)

DAMY ry:n kevätkokous, Designmuseon auditorio, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.
Tiistaina 20.3. klo 17.00 – 20.00
Sääntömääräisten asioiden lisäksi kuulemme Ystävyyslataamo-verkostohankkeesta.
Tervetuloa!

Muotoilijalegenda Timo Sarpaneva – Marjatta Sarpanevan esitelmä osana ”Kulissien takana” luentosarjaa. Designmuseon auditorio, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.
Tiistaina 17.4. klo 17.00 – 19.00
Ilmoittautuminen 22.2. klo 9.00 – 5.3. klo 16.00 tästä linkistä
Marjatta Sarpaneva kertoo puolisostaan Timo Sarpanevasta, jonka näyttely on samaan aikaan Designmuseossa. Professori Timo Sarpanevan monipuolinen lahjakkuus on osa Finnish Design -käsitettä.
Sarpaneva muotoili grafiikkaa, keramiikkaa, tekstiiliä ja taidelasia. Hänen töitään on yli kolmessakymmenessä taidemuseossa ympäri maailmaa.
Tilaisuus on maksuton, ja siihen osallistuu myös Didrichsenin Taidemuseon ystäviä. Auditorioon mahtuu 70 henkilöä.

(lisää…)