Kategoria: Muut

Kierros muuttuvassa miljöössä

Toivottu uusintakävely Vallilan Konepaja-alueella tutustutti 25 damylaista muuttuvaan teollisuusmiljööseen 20.5.2022.

Kaupunkiopas Juhani Styrman ja damylainen, VR:n ex-arkkitehti Pirjo Huvila johdattivat uusiokäyttöön korjattuihin kohteisiin, Amerin pääkonttoriin, Folks-hotelliin ja Kansallisteatterin näyttämölle.

Vallilan konepaja-alueen valtava koko, suojellut junahallit ja uudisrakennukset näkyvät Folks-hotellin kattoterassilta. Pirjo Huvila opasti damylaisia.

Suojellun rakennuksen, nykyisen hotellin hieno kattomaalaus.

Tuemme työpajoja

DAMYn perinteinen museoiden tuki ohjautuu tänä vuonna Arkkitehtuurimuseolle. 3 000 eurolla mahdollistetaan ”Muutoksen tekijät – ympäristömyönteisen ajattelun työpajasarja”, joka toteutuu 28.5.-13.8.2022. Lue lisää mfa.fi/tapahtumat/muutoksen-tekijat/

Työpajoissa tutkitaan ihmisen ja luonnon suhteita. Perheitä, lapsia ja nuoria kutsutaan käsittelemään ympäristötunteita arkkitehtuurin ja muotoilun keinoin. Paikka on uusi Alusta-paviljonki, joka pystytetään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliselle kesäpihalle.

Alusta-paviljonki on avoinna kesäkuusta 2022 aina lokakuuhun 2023 tarkastellen monitaiteellisesti luonnon ja kulttuurin yhteyksiä.

Museoiden tuen loppusumma 3 000 euroa on päätetty käyttää DAMYn kotisivujen uudistamiseen. Tavoitteena on parantaa yhdistyksen näkyvyyttä ja houkuttelevuutta ja näin edistää ystävämuseoiden ja museonystävätoiminnan kiinnostavuutta.

Kevätkokous 2022

DAMYn sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 29.3.2022 Pentagon Designin tiloissa Helsingissä sekä zoom-etäyhteyksinä.

Kokouksessa puhetta johti yhdistyksen uusi puheenjohtaja Matti Rautiola. Edellinen pitkäaikainen puheenjohtaja Maire Mattinen esitteli vuoden 2021 vuosikertomuksen.

Damylaisia oli vuoden 2021 lopussa 582 – kaikkien aikojen suurin lukema. Jäsenmaksut ja -edut pysyivät entisinä.

Koronarajoituksista huolimatta jäsentoimintaa oli runsaasti: 17 etätapahtumaa ja kolme DAMY Talks 2021-tilaisuutta. Myös muutama vierailu ja retki toteutui.

Yhdistyksen tilinpäätös osoitti 6 697 euron ylijäämää.

DAMYlle uusi puheenjohtaja

DAMYn syyskokous 9.12.2021 valitsi arkkitehti Matti Rautiolan yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.

Aiempi monivuotinen puheenjohtaja Maire Mattinen pahoitteli, että kokous ja pikkujoulu jouduttiin muuttamaan zoom-etätapahtumaksi koronaepidemian seurauksena. Osallistujia oli nyt parisenkymmentä.

Kokouksen puheenjohtajana toimi sisustusarkkitehti Päivi Bergroth.

– Vuonna 2023 toiminta toteutunee koronan sallimissa rajoissa, ja ykkössijalla on edelleen uuden museon edistäminen, totesi Maire Mattinen esitellessään ensi vuoden toimintaa.

DAMY Talks tilaisuudet vetivät vuonna 2012 runsaasti yleisöä, samoin Happy Hour -zoomit.

Yhdistyksen rahastonhoitaja Maija Taimi esitteli tulo- ja menoarvion. Jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan.

Yhdistyksen hallitus osin uudistui. Isa Kukkapuro-Enblom, Aimo Katajämäki ja Jutta Ylä-Outinen lopettivat. Uusiksi jäseniksi valittiin Matti Rautiolan ohella M.Sc. Virva Haltsonen, Design- ja PR-konsultti Laura Sarvilinna ja sidosryhmäjohtaja Timo Heikka.

Syyskokouksen pöytäkirjan löydät  tästä linkistä

Vuokon elämäntyö DAMYn HH:ssa

– En voinut kieltäytyä kunniasta, kun Vuokko pyysi kirjoittamaan elämäkertansa, kertoi Jutta Ylä-Mononen DAMYn Happy Hour -zoomtilaisuudessa 4.11.2021.

Juuri ilmestyneestä teoksesta Vuokko – Muotoilija Vuokko Nurmesniemen elämä ja ura keskustelivat sen kirjoittaja, toimittaja, sisustussuunnittelija, keraamikko Jutta Ylä-Mononen ja kuraattori Isa Kukkapuro-Enbom.

– Vuokon kanssa tuli vahva tuttuuden tunne, kun tapasimme talvella 2018 ja syksystä alkaen jatkoimme viikoittain. Keskustelujen lisäksi tutkin arkistoja ja tein Vuokkoon linkittyvien henkilöiden haastatteluja. Projekti oli iso, kuin palapeli koottavaksi, sillä Vuokon työuraa kesti yli 70 vuotta, Ylä-Mononen kuvailee.

Kirjassa lähdetään Vuokon opiskeluajoista ja työelämän alusta. Armi Ratian kutsu Marimekkoon oli hämmentävä kokemus vähän yli 20-vuotiaalle. Menestys seurasi toistaan. 60–70-lukujen suunnitteluja yhä jäljitellään; nyt 91-vuotias Vuokko on kokenut renessanssin.

Vuokko ja miehensä Antti Nurmesniemi eivät juuri tehneet yhteistyötä, sillä kummallakin oli oma uransa. Mutta Antti edisti Vuokon suunnittelutyötä pelkistymään, yksinkertaistumaan. Rohkeat kuviot, graafiset muotoilut ja omaperäiset värit leimasivat Vuokon vaatteita.

Jutta Ylä-Monosen mukaan Vuokko on aina noudattanut omaa linjaansa, ollut uskollinen omille valinnoilleen. – Ei muotia, vaan muotoilua.

Designmuseossa on valtava Vuokko Nurmesniemi -kokoelma.

Siltalan kustantama Vuokko-teos on saatavilla paitsi painettuna myös e-kirjana ja äänikirjana.

Villa Skeppetissä ja Kirkkonummella

Perjantaina 11.6. damylaiset pääsivät pitkästä aikaa live-ekskursiolle Tammisaareen. Raaseporin koronarajoituksia noudattaen tutustuimme kahdessa 15 hengen ryhmässä vastarestauroituun Göran Schildtin Villa Skeppetiin sekä Tammisaaren Säästöpankkiin, joka on myös Alvar Aallon suunnittelema. Lounas nautittiin pankkirakennuksen yläkerroksen ravintola Piazzassa.

Villa Skeppet

Paluumatkalla kävimme katsomassa Juha Leiviskän suunnittelemaa uhanalaista Kirkkonummen seurakuntakeskusta ja JKMM:n uutta hienoa kirjastoa Fyyriä.

Kaikki valokuvat on ottanut Jari Jetsonen.

Kirkkonummen seurakuntakeskus

 

 

Kirkkonummen kirjasto Fyyri

Fill This Space – Arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön kesäkoulut

16–20-vuotiaiden kesäkoululaisten ajattelu ja toiminta näkyvät Arkkitehtuurimuseon Studiossa kesällä 2021

Fill This Space – Arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön kesäkoulut Arkkitehtuurimuseon Studiossa 8.6.–5.9.2021. Studio on maksuton tila Arkkitehtuurimuseon 1. kerroksessa.

Arkkitehtuurimuseo toteuttaa kesällä 2021 kolme maksutonta Fill This Space – arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön kesäkoulua 16–20-vuotiaille nuorille. Viikon pituisissa kesäkouluissa avoimen haun kautta mukaan valitut osallistujat pohtivat arkkitehtuuriin ja rakennettuun ympäristöön liittyviä kysymyksiä yhdessä museoalan ja arkkitehtuurin ammattilaisten kanssa. Kesäkoulutoiminnalla Arkkitehtuurimuseo tarjoaa resursseja, tilaa ja tukea arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön tutkimiseen. Kesäkouluihin osallistuminen on maksutonta.

Arkkitehtuurimuseon ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva Studio avaa kesäkoulutoiminnan prosessia koko kesän ajan. Koululaisten käytössä oleva tila toimii paitsi paikkana työskentelylle myös yleisön suuntaan avautuvana näyttelynä. Tila muuttuu ja täydentyy nuorten käsissä vähitellen.

Kesäkoulut perustuvat yhteissuunnitteluun ja monisukupolviseen oppimiseen. Viikon aikana käsiteltävät sisällöt, vierailijat ja retket suunnitellaan osallistujien oman mielenkiinnon pohjalta. Arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä lähestytään kriittisesti, ilmiöpohjaisesti ja kokemuksellisesti. Kollektiivisessa työskentelyssä hyödynnetään taiteellisia menetelmiä.

Fill This Space -kesäkouluja ohjaavat museopedagogit Kaura Raudaskoski ja Jere Keskinen. Kesäkoulut toteutetaan yhteistyössä You Tell Me -kollektiivin Joonas Parviaisen, Ella Prokkolan ja Emel Tuupaisen kanssa. Arkkitehtiopiskelijoiden muodostaman kollektiivin tavoitteena on edistää ajattelutavan muutosta rakentamisen alalla vertaisoppimista hyödyntäen.

Kesäkoulutoimintaa ovat olleet tukemassa Arkkitehtuurimuseon koulutuskumppanit: Anttinen Oiva Arkkitehdit, Arkkitehtitoimisto Severi Blomstedt, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät Damy ry ja Verstas Arkkitehdit.

Arkkitehtuuri ja maisema-arkkitehtuuri vaikuttavat laajasti siihen, millaisessa ympäristössä me kaikki nyt ja tulevaisuudessa elämme. Haluamme museona antaa kaikenikäisille kiinnostuneille mahdollisuuden liittyä ajankohtaiseen keskusteluun siitä, miten tulevaisuuden ympäristöjä rakennetaan ja miten suunnitteluprosessit toimivat. 16–20-vuotiaat pohtivat samoja asioita, jotka puhuttavat arkkitehtuurissa laajemminkin juuri nyt. Näitä ovat esimerkiksi ihmisen ja luonnon suhde, asuinalueiden eriarvoistuminen ja kestävän kehityksen edistäminen rakennetussa ympäristössä. Studioon kesän aikana kerrostuvan näyttelyn myötä kaikilla museovierailla on mahdollisuus kurkistaa näihin teemoihin, ja siihen kuinka nuoret ovat niitä käsitelleet, kertoo yhteistyöpäällikkö Arja-Liisa Kaasinen.

Käyttämämme monisukupolvinen oppiminen on menetelmänä toimiva ja kiinnostava. Se mahdollistaa näkemysten ja kokemusten jakamisen eri ikäisten osallistujien välillä: voimme kaikki oppia toisiltamme ja luoda yhdessä uutta.

Arkkitehtuurin ja muotoilun viestijät

Arkkitehtuurin ja muotoilun tiedotusorganisaatiot tulivat tutuiksi damylaisille Happy Hour -etätilaisuudessa 27.4.2021. Archinfon Katarina Siltavuori ja tulevan Finnish Design Infon Katja Lindroos esittäytyivät. Yhteinen tavoite on edistää alojen toimintaa kotimaassa ja rakentaa Suomi-kuvaa kansainvälisesti.

Katarina Siltavuori ja Katja Lindroos

– Finnish Design Infoa on rakennettu viime kesästä alkaen, kertoi Katja Lindroos. – Tulemme kertomaan suomalaisesta muotoilusta ja sen monipuolisuudesta sekä esittelemään, mitä muotoilulla voidaan saada aikaan. FDI:n taustavoimat ovat Aalto-yliopisto, Design Forum Finland, Designmuseo, Grafia, Helsinki Design Week ja Ornamo.

Archinfo on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotuskeskuksista, joka aloitti jo 2013. Arkkitehtuurialan organisaatiot ovat kumppaneitamme. Viestintä ja kansainvälinen toiminta ovat painopisteitä. Ajankohtainen on nyt Venetsian arkkitehtuuribiennalen avajaiset, Katarina Siltavuori korosti. – Uusi kansainvälinen Bauhaus-hanke on tärkeä, yhtä lailla Helsingin #uusimuseo.

– Arkkitehtuuri on osa kaikkien arkea. Siksi siitä pitäisi keskustella ahkerammin. Kaivataan myös enemmän arkkitehtuurin kritiikkiä, Siltavuori esitti.

– Muotoilu linkittyyy koko yhteiskuntaan: ekologiseen, taloudelliseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen ja esteettiseen kehitykseen kestävän kehityksen hengessä. Muotoilualan vuorovaikutus ja uudenlainen liiketoiminta ovat perusjuttuja, Lindroos uskoo. – Ihmisten kohtaaminen, aito vuorovaikutus ja yhdistäminen tuttuihin asioihin luovat FDI:n vaikuttavuutta.

Tiedotuskeskusten rahoitus on molempien organisaatioiden mielestä jatkuvan keskustelun aihe. Haaste on viedä sanomaa tavallisille ihmisille, sillä muotoilu ja arkkitehtuuri eivät ole mitään elitismiä.

Museonystävien kuten DAMYn kanssa sekä FDI että Archinfo haluavat rakentaa yhteistyötä vaikkapa sarjaseminaarein.

archinfo.fi

grafia.fi/ajankohtaista/finnish-design-info

Maistiaisia Malvasta

Ensi keväänä avattava Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva oli  damylaisten zoom-esittelyssä 15.4.2021. Projektinjohtaja Marita Kajander kertoi tulevan museon synnystä ja nykyvaiheesta sekä hieman tulevaisuudestakin noin 30 kuulijalle.

Malva sijoittuu yli satavuotiaaseen Mallasjuoman panimorakennukseen Malskiin, jossa on jo monenlaista toimintaa, kuten tapahtumasali, kahvila, ravintola, panimopubi, museokauppa ja luovien alojen yrityksiä.

Uusi museo yhdistää julisteet (kokoelmissa 70 000 kappaletta), taiteet (9 000 teosta) ja teollisen muotoilun. Ensimmäisiä näyttelyjä on kansainvälinen julistetriennale.

Vieraileva kansainvälinen avajaisnäyttely sekä omien kokoelmien aarteet julkistetaan loppuvuonna.

Viiteen kerrokseen sijoittuvan museon rakennustyöt valmistuvat tänä keväänä. Näyttelytilat ovat erikokoisia ja erityyppisiä, paljon on avointa tilaa ja vanhan panimon rouheutta.

– Suurin osa tiloista tulee olemaan vaihtuvia näyttelyjä, mutta rakennamme myös pysyvät näyttelyt ja panostamme digitaalisiin toimintoihin, Marita Kajander kuvaili.

– Viemme jo tänä kesänä taidetta ulos Malskin ympäristöön ja torille. Järjestämme parhaillaan verkkotapahtumia, työpajoja ym. Lahtelaisten osallistaminen on tärkeää.

Tutustu Malvamuseo.fi

Kevätkokous etänä

DAMY ry:n kevätkokous pidettiin 7.4.2021 zoom-etäkokouksena, johon osallistui 32  damylaista. Kokouksen puheenjohtajana toimi kunniajäsen Kati Pöyry ja sihteerinä Marina Johansson.

Vuoden 2020 tilinpäätöksen esitteli yhdistyksen rahastonhoitaja Maija Taimi. Tilikauden alijäämä oli -6 935 euroa, osittain syynä oli se, että edellisen vuoden museotuki maksettiin vasta vuoden 2020 puolella. Koronaepidemia vähensi jäsenmaksuja, jäsenmatkatuottoja ja sponsorituloja. Menot toteutuivat ennakoidusti. Digitaalisten kokousten ja tapahtumien järjestäminen vaati digitekniikan hallintaa, mikä hieman lisäsi henkilöstökuluja.

DAMYn puheenjohtaja Maire Mattinen esitteli toimintakertomuksen vuodelta 2020. Vuoden lopussa jäseniä oli 582. Jäsenkyselyn mukaan tyytyväisyys oli korkealla tasolla, ja tapahtumia ja retkiä pidettiin tärkeinä. ”Eläviä” jäsentapahtumia järjestettiin alkuvuonna useita, mutta huhtikuusta alkaen ne toteutettiin etänä zoomin kautta, kesän jälkeen alkusyksystä onnistuttiin pitämään pari live-tilaisuutta ennen kun taas siirryttiin zoomiin. Laadittiin strategia vuosille 2021–2023.

Kevätkokouksen 2020 asiakirjat löydät tästä linkistä

Lahden museon terveiset

Kokouksen jälkeen Lahden historiallisen museon tutkija Riitta Niskanen esitteli lahtelaisen teollisuuden historiaa.

  • Lahdessa ei ole mitenkään erityistä teollisuusarkkitehtuuria, vaikka merkittäviä teollisia yrityksiä on ollut Keskeisin niistä on 1912 perustettu Mallasjuoma, jonka toiminta laajeni lisärakennuksin aivan kaupungin ytimessä. Toiminta lopetettiin 1998.

Mallasjuoman alueelle rakennettiin sen jälkeen asuntoja. Vain ennen 1950-lukua rakennetut suojeltiin kulttuurihistoriallisesti merkittävinä.

  • Nyt panimotilaan eli Malskiin syntyy julisteet ja taiteet kokoava uusi museo

Lahden historiallinen museo avautuu 2024 perusparannuksen jälkeen.

Malva-museoon damylaiset pääsevät tutustumaan torstaina 15.4. klo 17 zoom-tilaisuudessa, jossa projektinjohtaja Marita Kajander kertoo uudesta visuaalisten taiteiden museo Malvasta.
malvamuseo.fi
malski.fi/info/historia